căutare personalizată
Powered By Blogger

joi, 8 iulie 2010

Beneficiile mersului pe jos.


Mersul pe jos este cu siguranta cel mai usor si extrem de des intilnit tip de exercitiu. Alte activitati provoaca mai multe teme de discutie si implicit publicitate, dar totusi ele nu numara atit de multi adepti precum mersul pe jos. Exista extrem de multe persoane care practica cu regularitate acest tip de pregatire fizica, iar numarul lor este in crestere pe zi ce trece. Mersul pe jos este singura forma de antrenament fizic a carei rata de participare nu a fost in descrestere in ultimii ani.
Oamenii apeleaza la mersul pe jos din mai multe motive: din placere, pentru a scapa de tensiuni, pentru a gasi un moment de intimitate cu propia persoana, sau pentru a se deplasa dintr-un loc intr-altul. Deoarece obezitatea si tensiunea arteriala ridicata se numara printre factorii de risc pentru bolile de inima si infarcte, mersul pe jos este un antidot perfect impotriva acestora. Mersul pe jos arde aproape aceeasi cantitate de calorii ca si alergatul, ceea ce este o veste foarte buna pentru cei carora li se pare dificil sa practice jogging-ul pe distante lungi. In 15 minute de mers in ritm alert pe o distanta de un kilometru si jumatate se ard aproape acelasi numar de calorii ca si in cazul jogging-ului efectuat pe aceeasi distanta in 8 minute si jumatate.
Desi mersul pe jos in ritm alert nu arde mai multe calorii, un mers mai antrenant va avea mai multe efecte benefice asupra conditiei fizice a persoanei in cauza. Daca avem in vedere efectele benefice ale mersului pe jos pentru rezistenta inimii si a plaminilor, felul in care fiecare si le dezvolta depinde de nivelul initial al conditiei sale fizice. O persoana care este intr-o forma fizica proasta va avea un ritm incet de mers, in timp ce o persoana cu o conditie fizica excelenta va putea sa mearga mult mai repede sau mai mult, pentru a-si imbunatati conditia fizica actuala.
Pe linga efectele benefice pe care le are in comun cu celelalte activitati fizice, mersul pe jos mai are si cateva avantaje specifice, dupa cum urmeaza:

* oricine poate sa practice mersul pe jos. Nu aveti nevoie de antrenament pentru a va plimba. Probabil ca pentru a deveni o persona care practica mersul pe jos in mod constant, tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti mai repede, mai mult si sa efectuati plimbari din ce in ce mai dese.
* puteti sa alegeti aproape orice loc pentru a practica mersul pe jos. Pentru a gasi un loc de plimbare este necesar doar sa iesiti pe usa. Aproape orice loc, cum ar fi un trotuar, o starda, drum, poteca, parc, cimp, sau magazin universal poate fi un loc ideal de plimbare. Varietatea de posibilitati de practicare a acestei activitati face ca mersul pe jos sa fie considerat una dintre cele mai practice si placute actvitati fizice.
* puteti sa va plimbati oricind. Nu aveti nevoie de un partener sau o echipa pentru a va plimba, asa ca va puteti fixa propriul program. Vremea nu pune aceleasi piedici si probleme ca in cazul altor sporturi. De asemenea, mersul pe jos nu depinde de anotimp si poate fi practicat si la temperaturi extreme, care sunt impropii altor activitati.
* nu este o activitate costisitoare. Nu trebuie sa platim taxe pentru a fi membri unui anumit club sau pentru a merge intr-un loc special amenajat. Singurul echipament de care avem nevoie consta intr-o pereche de pantofi sau adidasi trainici si haine confortabile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu