căutare personalizată
Powered By Blogger

joi, 10 iunie 2010

Sedentarismul, primul nostru dusman


Sedentarismul este starea in care societatea moderna ii tine pe cei mai multi dintre noi. Corpul nostru este facut sa se miste, sa mearga pe jos, sa caute mincare, sa stea la soare, sa care diferite lucruri si asa mai departe. Statul ore intregi pe scaun, cu trupul sufocate de haine, intr-o atmosfera slaba in oxigen, cu pauze prea mici pentru eliminarea toxinelor, cu privirea concentrata pe un obiect foarte apropiat gen monitor, la lumina lampilor fluorescente care transforma noaptea in zi si ziua in noapte inseamna un dezastru pentru sanatate.
Ce putem face pentru a putea contracara efectele sedentarismului?
In primul si primul rind la masa trebuie sa mincam o dieta slaba in carbohidrati, bogata in legume paroaspete, proteine de calitate(oua, viata, peste oceanic, iaurt) si grasimi sanatoase. Trebuie de evitat alimentele procesate, gen zahar, derivate din cereale. Deasemenea in pauzele dintre mese trebuie sa ai la indemina surse de alimente sanatoase. Ar fi indicat sa maninci portii mici, chiar daca maninaci de mai multe ori pe zi, pentru ca asta iti ofera flexibilitate si un control mai bun al apetitului.
La sala sau acasa trebuie sa lucrezi acele grupe care sunt afectate de statul pe scaun, gen muschii posturali, fese, picioare, spate inferior. Cele mai accesibile exercitii sunt extensiile, aplecarile, fandarile,kick backs, ridicari de bazin, pull over, fluturarui prin fata cu ganterele. Cele mai multe pot fi facute cu o simpla salteluta si o pereche de gantre reglabile. Exercitiile de respirtie si stretchingul completeaza antrenamentul muschilor. Bicicleta, aparatele epileptice, banda de alergat iti mentin sanatatea aparatului cardiovascular.
Nu in ultimul rind si ceea ce facem in aer liber este foaret important. Pe cat posibil trebuie sa alegem un parc mare, departe de traficul auto. Joggingul sau mersul pe bicicleta prin norul de gaze de esapament ne face mai mult rau decit bine. In weekend cel mai potrivit ar fi de mers la tara unde ai mai multe avantaje, respiri aer curat, poati face sport in aer liber si nu in ultmul rind ai parte de harana sanatoasa, produsa chiar de tine si pe care o poti lua cu tine inapoi acasa.
Sedentarismul deci trebuie combatut prin miscare, dar si prin dieta si modul de viata care iti completeaza job-ul. Dieta, timpul petrecut in aer liber si antrenamentele ocupa locuri de importanta egala in planul tau pentru sanatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu