căutare personalizată
Powered By Blogger

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Imi cer scuze vizitatorilor!

Recunosc ca nu am mai postat de mult in blog, insa am fost ocupat printre altele cu mutarea sa sub o alta forma la noua locatie: http://www.fitnessflash.com/ ,unde doresc sa il dezvolt mult mai bine.
Imi cer scuze din nou si va astept cu drag la noua locatie http://www.fitnessflash.com/ .

miercuri, 8 septembrie 2010

Atentie la ce consumati imediat dupa antrenament !

Oamenii trebuie sa reţina importanţa de a combina o dieta adecvata, de inspiraţie psihologică şi activitatea fizică obişnuită, în încercarea lor de a pierde in greutate. Cei mai multi sunt socati sa descopere că, aceasta combinaţie de subzistenţă, mâncatul după antrenament, ar putea sabota, ar dezavantaja pierderea în greutate, prin felul cum grăsimea este metabolizata după o sesiune de exercitii fizice. Sportivii profesionişti cunosc importanţa alimentaţiei abundente de glucide înainte de antrenament sau competitie, pentru a le furniza prompt energie. Potrivit unei teorii, tu ar trebui sa mananci putini carbohidrati, după un antrenament de fitness, pentru producerea de insulina şi de a optimiza depozitarea şi livrarea de grăsime in corp.
Fara carbohidrati timp de 2 ore dupa exercitii.
Mai multe reviste de specilitate, subliniază importanţa de a evita bauturile dulci, mai ales sucurile de fructe ce conţin fructoză dupa exercitii. Specialistii au masurat stadiul hormonului uman de crestere (HGH) pentru o perioada de doua ore după antrenament, si au constatat o scadere importanta atunci când băuturile îndulcite sunt consumate în acest timp. Crescand productia de HGH, este un avantaj semnificativ pentru activitatea aerobica, deoarece îmbunătăteste arderea grasimilor timp de cateva ore după exerciţii.
Pentru a primi cele mai mari satisfactii din rutina dumneavoastra de fitness, este important să se limiteze caloriile şi să consumati pe cat posibil carbohidrati rapizi. Ignorati aceste alimente, şi veţi descoperi ca sunteti capabili sa atingeti obiectivul de pierdere in greutate mult mai rapid.
Băuturi îndulcite şi sucuri de fructe.
Consdumarea de băuturi dulci, după un antrenament energic, este una dintre cele mai grave greşeli făcute de cei mai mulţi oameni care isi doresc un corp sanatos sau doresc sa piardă în greutate.
Unul din efectele semnificative ale exercitilor este de a cerceta in depozitele de grasime ale corpului si a scoate la suprafata energia pentru a fi utilizata în timpul şi după antrenament.

miercuri, 1 septembrie 2010

Construieste baza ta.


Am sa va arat cum să pregătiti organismul dumneavoastră pentru a face fata la orice provocare. Ar trebui să începeti acest antrenament cu un nivel de bază de anduranta. În mod ideal, sunteţi deja în măsură să înotati 1.000 de metri, sa pedalati 10-15 km, şi sa alergati 4-5 km. Dacă nu puteţi chiar tot, taiati in jumatate distantele prescrise, pentru a începe cu acestea, şi petreceti ceva timp in crearea unei baze de antrenament fitness. De exemplu, în cazul în care instrucţiunile spun sa alergati 5 km, alergati numai 2,5 km în acea zi. Nu creşteţi distantele dvs. cu mai mult de 10% pe săptămână.
Indrumari:
1. Veti efectua inot, bicicleta, alergare si antrenamente de cresterea fortei. In unele zile ve-ti incerca sa invatati noi tehnici de antrenament, si in alte zile veti include atât antrenamentele de forta cat şi celelalte antrenamente.
2. Există două antrenamente de forta. Ambele includ exerciţii, care sunt asociate şi marcate ca antrenamentul "A" si antrenamentul "B". Acest gen de pereche de exercitii sunt efectuate în mod alternativ, astfel încât veţi completa un set de A, apoi odihna prescrisa, dupa care un set complet de B, odihnă, şi apoi se repetă, ca dupa o regie, până ce aţi finalizat toate seturile necesare. Ulterior, trece-ti la următoarea pereche.
3. Intensitatea antrenamentelor (înot, ciclism, si alergare) vor fi, de obicei, pe baza procentelor de ritm cardiac maxim. Pentru a găsi rata ta maximă de efort a inimii, scadeti din 220 varsta voastra. Deci, dacă aveti virtsa de 30 ani, frecventa dumneavoastră cardiaca aproximativa maximă este de 190 bătăi pe minut. Aceste lucruri nu pot fi în totalitate exacte, dar este o figură bună in general, pentru început. Utilizaţi o monitorizare a ritmului cardiac (vezi mai jos) şi faceti ajustările pe care le doriti prin intermediul programului.
Intrati in zone:
Pentru a vă asigura că obţineţi cele mai bune rezultate, va recomand sa monitorizati ritmul cardiac. Acest lucru vă va permite să stiti exact cât de greu lucraţi si veti urmări, de asemenea si kilometrajul. Antrenamentele dvs. de inot, bicicleta si alergare vor fi organizate în cinci zone specifice de intensitate care să corespundă unui procent special de rata maxima a inimii.
Ritmul vostru de cursa va fi o medie a eforturilor pe care le-ati depus si pe care le veti depune mai departe în formarea voastra fizica, astfel încât să le păstrati în minte si să rămaneti în zona, în timpul antrenamentelor prescrise.
Mai jos este o detaliere a fiecărei zone.
Zona 1: O inaclzire şi un ritm de recuperare la aproximativ 50% -60% din rata voastra de inima maximă. Atunci când exersati în această zonă, vorbind ar trebui să va simti uşor. Ati putea cânta chiar şi un cântec.
Zona 2: Un ritm confortabil la 65% -80% din rata maxima de inima a voastra. Va simtiti ca si cum ati putea sa va antrenati toata ziua.
Zona 3: Un ritm exigent la 85% -87% din rata maxima a inimii voastre. Aveţi posibilitatea de a vorbi, doar unul sau două cuvinte la un moment dat. Acesta intensitate o veti folosi în cele mai multe sesiuni de antrenament.
Zona 4: Foarte mare intensitate, care nu va permite să vorbiti. Veţi folosi 87% -92% din rata de inima maxima şi veti fi capabili doar să-l ţineţi timp de 10 minute sau cam asa ceva.
Zona 5: Efortul maxim total la rata de inima maxima. Puteţi să-l susţină doar pentru câteva secunde.

Antrenamentul de alergare:
* alergati 35-40 minute.
* incalzire timp de cinci minute.
* creşteti intensitatea in Zona 3 timp de cinci minute.
* intoarcere la Zona 1 timp de cinci minute.
* du-te la Zona 4 şi mentineti timp de cinci.
* intoarcere la Zona 1 timp de cinci minute.
* desfasurati patru sprinturi de 30 de secunde în Zona 5.
* intre sprinturi, odihnă, atâta timp cât este nevoie pentru rata voastra de inima, pentru a reveni la Zona 1 (dar mentineti alergare usoara) dupa care desfasurati un nou sprint.
* relaxare usoara în Zonele 1 sau 2, timp de cinci minute.

miercuri, 25 august 2010

Un program de fitness interesant.

De ce aş vrea să scriu despre încă un alt program de fitness? Există atât de multe. Nu există nici o scăpare de la programe de fitness, dacă te uiti la televizor sau cititi o revista sau ziar. Realitatea este că majoritatea dintre noi nu suntem mulţumiţi de starea noastra fizica si cautam solutii. Noi nu numai că suntem în căutare de soluţii, suntem de fapt, plata pentru ei. Aceasta creează cererea naturala pentru programe de fitness fizice.
Varietatea de programe de aptitudini fizice nu indică faptul că o metodă este mai bună decât cealaltă. Ca nici nu este mai bună Coca-Cola decat Sprite, ori Sprite mai buna decat Coca Cola. Este o chestiune de preferinţă şi una dintre ele ar putea potoli setea. Varietatea este buna. Ea ne dă libertatea de a alege. În ciuda de a avea o bună aprovizionare de programe de fitness eficiente şi variate, cred că eşecul de a beneficia de astfel de programe se află în noi.
Noi nu suntem organizati suficient sau nu avem timp să le practicăm. Datorită muncii noastre şi a carierelor, timpul pentru fitness devine insuficient.
Luind in considereare un program de 2 ore pe zi, 3zile pe saptamina ar insemna 6 ore pe saptamina, ceea ce reprezintra cam mult pentru stilul nostru de viata de zi cu zi.
Acesta este motivul pentru care programul de fitness de 2 minute este interesant. Oricine poate permite să cheltuiască 2 minute.
Tony Bahu fondator al programului de fitness de 2 minute prevede un antrenament complet compus din numai cateva minute.
Dacă nu a reuşit mai devreme în elaborarea de programe de fitness, programul de fitness de 2 minute poate fi programul potrivit pentru dumneavoastră.
După cum nu trebuie să investiti sume mari de timp în program, nu veţi renunta, probabil, atât de uşor.
Mai multe informatii despre program, le oputeti gasi aici: http://health-fitness.marc8.com/ebook-info.php/name/2_minute_fitness/toc_id/6-0-11-17

joi, 19 august 2010

Fitness: functii startegice de lucru.


Este cunoscut ca antrenamentul funcţional se bazează pe o varietate de abordări, integrate între modelele obişnuite şi punerea în aplicare a noi si inovatoare cunoştinţe şi metodologii în domeniul sănătăţii de fitness. Aceasta este o tehnica care presupune utilizarea unor tipuri distincte de instrumente, care s-a născut în Statele Unite şi a ajuns în ţara noastră in doar câţiva ani. Obiectivul major al acestui soi de gimnastica este de a se asigura că organismul nostru devine mai elastic şi mai funcţional în punerea în aplicare a toate operaţiunile şi mişcările cu care ne intilnim în cursul vieţii de zi cu zi. Trebuie amintit că mişcările si exerciţiile care, în general, arata un stil de viaţă sănătos au nevoie de punerea în aplicare a unor strategii musculare complexe, a căror criteriu de formare nu sunt niciodată îndeplinite de antrenamente obişnuite care sunt făcute în sala de gimnastica. Pentru fi in forma pentru o prestaţie de fitness funcţionala, 30 minute ar trebui să fie dedicate acesteia. Primele 10 minute sunt dedicate pentru fitness (partea de incalzire) apoi se va trece la utilizarea de unelte. În special, tehnica utilizeaza mingea medicinala, clopote "kettle" şi frânghie. Cu ele puteţi propune strategii optime pentru antrenament de biceps, triceps şi pentru pectorali.
Toata lumea poate utiliza forme de antrenament funcţionale, desigur, bazându-se pe fitness-ul dvs.; oricine poate opta pe o varietate de exerciţii de creare pentru stilul său.

miercuri, 11 august 2010

Model de abordare al unui antrenament.

Începutul unui antrenament este la fel cu începutul la un nou loc de muncă. De unde sa incep? Ce fac? Respirati adanc si relaxativa. Începeţi prin stabilirea unui obiectiv pe termen lung si cateva obiective pe termen scurt (săptămânal sau lunar) pentru a va ajuta la menţinerea nivelului motivational cat mai mare posibil. Oferiţi-vă cate o recompensă în cazul în care obiectivele pe termen scurt au fost atinse. Apoi, alimentaţia corectă este o necesitate! Oferiţi-vă o varietate de alimente sanatoase, care ajuta organismul dumneavoastră de lucru eficient (a se vedea planul de nutriţie eşantion de mai jos).
În sfârşit, regimul de antrenament temut. Am înţeles că antrenamentele nu sunt pentru oricine, dar dacă ar fi fost uşor, toată lumea ar fi facut-o. Fiti diferiti şi nu va temeti de munca grea. Găsiţi cateva cai pentru a o face distractiv si placut. Mergeti in parc şi faceti exercitii, margeti la sala de sport cu familia sau prietenii, mergeti in drumetii. Faceti tot ce este nevoie pentru a face o treabă cum trebuie. Munca grea este rasplatita cum trebuie, şi tu stii asta, iar obiectivele pe termen lung vor incepe a fi atinse în termene mai scurte.
Urmaţi un plan de dieta pentru antrenament precum cel de mai jos. Mult succes!

Proteine (2-3 portii): peşte, pui, friptura slaba, carne slaba de curcan, ton, somon, albuşuri de ou
Fructe (2-4 porţii de dimensiune medie): orice fructe, mere verzi, grapefruit, pepene galben,
Legume (3-5 portii ): broccoli, ardei, mazăre, spanac, fasole verde, castraveti
Carbohidrati(6-11 portii ): orez brun sau sălbatic, paste din grau, faina de ovaz, fasole macră, cartofi dulci.
7 a.m.: proteine, carbohidrati, fructe
10 a.m.: proteine, carbohidrati, fructe
13 a.m.: proteine, carbohidrati
16 a.m.: proteine, carbohidrati
19 a.m.: proteine, carbohidrati

Deasemenea este indicat sa faceti 30 - 60 de minute de cardio 4-6 zile pe săptămână (este foarte important sa transpirati); 3 seturi de 15 repetari cu o greutate moderată si 2 seturi de 20 repetari pentru exerciţii abdominale.

joi, 5 august 2010

Unele beneficii ale sportului.

Sa incepem de la inceput. Exista unele vesti bune pentru toti cei care sunt dispusi să isi îmbunătăţească starea de sanatate. Ai experimentat-o chiar tu, dacă faci sport - prin creşterea exercitiilor fizice - unele probleme pur si simplu dispar. Credeţi că ati putea alerga o jumătate de oră, cu putina paine? Oricum, vă puteti simti epuizat la prima încercare, dar ar avea sens.
Mai intai va puteti antrena corpul dumneavoastră, care este crucial pentru viaţă lungă şi sanatoasa, şi apoi va economisiti bani, pe care ai puteţi folosi pentru altceva. Un alt punct care este foarte important pentru mine, dar nu va convinge pe cei mai mulţi oameni cu adevărat, este faptul că această metodă poate salva mediul înconjurator. Ştiu ca acest lucru nu poate fi o schimbare mare, dar dacă mai mulţi oameni şi-ar reconsidera obiceiurile lor, atunci aceasta poate fi de fapt foarte eficienta. În cele din urma, exista întotdeauna cineva care vă va spune că ar trebui să va păstrati comportamentul anterior. Poate stiti această persoană de mai mulţi ani - poate fi chiar propriul 'ego. Da, economiseşte bani - aşa cum sunt multe situaţii în viaţă -fii tu cel care face primul pas. În cele din urmă, este momentul.

luni, 2 august 2010

Legea numarul patru: Legea auto-eficacitatii.


Dacă sunteţi inca sub semnul întrebării, ca puteti sau nu puteti face de fapt, modificările necesare, o sa aveţi o perioadă dificilă cu programul dumneavostra. Trebuie să credeti ca o puteti face! Gândiţi-vă la dumneavostra ca la o bancă. De fiecare dată când păstrezi o promisiune pentru tine, magazinul de stima de sine devine mai mare, ceea ce face mai uşor să păstraţi promisiunea facuta pentru sine. Este vorba de "Results Momentum" - realizarea unuia rezultat vă oferă încrederea de a atinge obiectivul următor. De fiecare dată cind o promisiune este rupta, respectul de sine se duce în jos, ceea ce face mai uşor de a rupe promisiunea următoare. Consolideaza această credinţă în tine prin faptul de a te înconjura cu alţii care fac sau au realizat ceea ce încercaţi. La urma urmei, dacă ei au putut face acest lucru, la fel si tu o poti face!

joi, 29 iulie 2010

Legea numarul trei: Legea consistentei.

O luna intreaga de efort nu te va duce acolo unde vrei tu. Pentru a atinge orice scop, trebuie sa ramii la la planul stabilit, pe un proces continuu, pe termen lung si in mod consecvent. Noţiuni de bază, pentru o săptămână nu este mare lucru dacă nu sunt consecvente în eforturile dumneavoastră. Dar dacă sunteţi abatuti în mod regulat, departe de la programul vostru, nu veţi reuşi.
Coerenţa şi persistenţa sunt cheile succesului in orice scop. Amintiţi-vă că, dacă doriţi să fiti cu 10 kilograme mai slabi, 10 ani de acum
incolo, nu este important, ceea ce faci în următorele opt săptămâni, este ceea ce faci în următorii 10 ani. Toate schimbările care va vor fi sugerate, trebuie să fie urmate pentru tot restul vietii voastre - deci desigur, nu avem de gand să facem loc pentru indulgenţe. Programul va ajunge să fie realist, dacă intentionati sa-l urmati intocmai.
Pe termen scurt nu sunt solutii rapide. Cercetătorii au găsit doar o singură caracteristică comună celor care reusesc cu exercitiile fizice. Toti oamneii isi vor ajunge obiectivul lor la un moment dat, insa pas cu pas. Ei sunt constanti in ceea ce fac, fara insa a renunta la imbunatatiri. În termeni practici, aceasta înseamnă că, indiferent de orice altceva: programe incarcate la locul de muncă, lipsa de energie, lipsa de timp, senzaţie de rutina, senzaţie de leneşin, faptul ca urăşti efortul -nu au făcut nici o scuza din acestea! Au continuat să exerseze, luând obiectivele lor pe termen lung si impartindu-le în obiective mai mici. Ei au reusit la un moment dat.

sâmbătă, 24 iulie 2010

A doua lege: Legea efortului.

Orice lucru pe care ti-l doresti, este un lucru pentru care se merita sa lupti. Pentru a face exercitii si a minca doar sanatos, este nevoie de disciplina, putere, caracter, persistenta si un angajament de satisfacere intirziata.

joi, 15 iulie 2010

Antrenorul personal. Legile succesului.

Antrenorii personali, dupa ce au lucrat cu foarte variati clienti, timp de foarte multi ani, au constatat un numar de caracteristici care-i separa pe cei care au succes cu programul lor de fitness si pe cei care nu au succes. Astfel ei au impartit aceste caracteristici in patru mari categorii pe care le-au denumit legi.
Prima lege: Legea asumarii.
Tu, ca persoana ce practici fitness-ul, trebuie sa intelegi ca daca va fi sa ai rezultate, totul va depinde doar de tine. Trebuie sa ati asumi responsabilitatea cea mai mare a succesului sau a esecului. Unele persoane cred ca antrenorul lor este cel care care va face acest lucru pentru ei, insa acestia le-au stabilit imediat: tot ce putem noi sa facem este sa va educam si sa va ghidam. Aceste persoane trebuie sa fie dispuse sa faca aceste modificari si sa ramana la aceste modificari. Nu va puteti baza in totalitate pe altcineva, ca un antrenor personal sau un partener de antrenament, pentru a face ei acest lucru pentru tine, si de asemennea nu poti da vina pe copii sau pe partenerul dumneavoastra pentru esecuri.

marți, 13 iulie 2010

Activitati sportive in concediu.

Bineinteles ca nu ne punem problema ca, in decursul celor citeva zile petrecute pe litoral, vom elimina surplusul de kilograme, vom scapa de celulita si ne vom remodela coapsele. Asadar, prim exercitiile efectuate pe plaja, nu iti fixezi un astfel de obiectiv, ci unul mult mai realist: miscarea este intodeauna benefica, iar daca te gindesti la aerul curat de la mare si la briza ... tentatia este irezistibila! Deasemenea, tine cont de faptul ca poti practica o multime de sporturi de echipa, in compania prietenilor tai. Cand mergi la plaja, uitate in jurul tau: nu-i asa ca majoritatea oamenilor stau pur si simplu intinsi pe cearsaf, pe fata sau pe spate, pentru a se bronza- dar fac foarte putina miscare si, din aceasta cauza, nu ajung sa se bronzeze uniform? Aceasta ca sa nu mai spunem ca la sfirsitul zilei, se vor simti obositi, " ingreunati" si molesiti ... Cea mai buna solutie, atit pentru vitalitate cat si pentru un bronz uniform, consta in miscare- pe nisip sau in apa, in functie de preferinte.
Inot. Chiar ar fi paradoxal sa nu incepem cu acest sport, din moment ce nu-i asa? -esti la mare si imensitatea aceea albastra se asterne in fata ta. Inotul reprezinta unul dintre cele mai frumoase si , in acelas timp, eficiente sporturi, avind efect benefic atit pentru musculatura, pe care o tonifica si careea ai confera mai multa flexibilitate, cat si pentru sistemul circulator. Nu este necesar sa te suprasoliciti: 10-15 minute de inot, de 2-3 ori pe zi, vor face minuni pentru corp si starea ta de spirit.
Fotbal pe plaja. Nu te gindi ca acest sport este, in excusivitate, destinat barbatilor. Puteti face doua echipe: tu si prietenele tale, respectiv partenerii vostri. Nu te astepta sa cistigi, dar va veti amuza din plin. Pe linga aceasta, reprezinta o modalitate de a va usca si a va bronza, dupa ce tocmai ati iesit din apa. Suprafata neregulata a nisipului va solicita musculatura picioarelor, aproape fara sa-ti dai seama. Instructorii americani afirma ca, jucind fotbal, vei arde aproximativ 9 calorii pe minut. Suna chiar promitator ...
Volei. De data aceasta , vor fi solicitati in special muschii trenului superior , fara ca picioarele sa fie neglijate. Un plus de atentie se impune in ceea ce priveste protejarea tenului, gatului cu ajutorul cremelor de protectie solara. Aceasta pentru ca, prin specificul acestui sport, vei privi in sus si vei fi mult mai expus razelor.
Bicicleta. Cum ai putea face cunostinta, intr-un mod mai agreabil si mai sanatos, cu statiunea unde vei locui citeva zile ( si cu imprejurimile acesteia) , decat la o plimbare pe bicicleta? Reprezinta un exercitiu ideal atit pentru sistemul circulator, cat si pentru musculatura coapselor si te ajuta sa arzi intre 5-12 calorii pe minut, in functie de viteza de pedalare.
Scufundari. Ar trebui sa fii destul de curajos si sa ai un spirit inclinat spre aventura- dar la urma urmelor, de ce nu? Esti in vacanta si, asa cum spune o vorba, "daca-i bal, bal sa fie!" Experienta va fi, cu siguranta, fantastica, dar nu numai, din punct de vedere al aspectului subacvatic, ci si pentru corpul tau- se ard aproximativ 12 calorii pe minut.
Dans. Chiar asa, de ce nu? In orice statiune exista discoteci pe plaja. Imagineaza-ti cat de bine te vei simti, miscadu-te in ritmul muzicii, in aerul curat si usor sarat al noptii... Iar daca vei incheia cu o plimbare pe plaja , pe nisipul rece, va fi pur si simplu perfect!

joi, 8 iulie 2010

Beneficiile mersului pe jos.


Mersul pe jos este cu siguranta cel mai usor si extrem de des intilnit tip de exercitiu. Alte activitati provoaca mai multe teme de discutie si implicit publicitate, dar totusi ele nu numara atit de multi adepti precum mersul pe jos. Exista extrem de multe persoane care practica cu regularitate acest tip de pregatire fizica, iar numarul lor este in crestere pe zi ce trece. Mersul pe jos este singura forma de antrenament fizic a carei rata de participare nu a fost in descrestere in ultimii ani.
Oamenii apeleaza la mersul pe jos din mai multe motive: din placere, pentru a scapa de tensiuni, pentru a gasi un moment de intimitate cu propia persoana, sau pentru a se deplasa dintr-un loc intr-altul. Deoarece obezitatea si tensiunea arteriala ridicata se numara printre factorii de risc pentru bolile de inima si infarcte, mersul pe jos este un antidot perfect impotriva acestora. Mersul pe jos arde aproape aceeasi cantitate de calorii ca si alergatul, ceea ce este o veste foarte buna pentru cei carora li se pare dificil sa practice jogging-ul pe distante lungi. In 15 minute de mers in ritm alert pe o distanta de un kilometru si jumatate se ard aproape acelasi numar de calorii ca si in cazul jogging-ului efectuat pe aceeasi distanta in 8 minute si jumatate.
Desi mersul pe jos in ritm alert nu arde mai multe calorii, un mers mai antrenant va avea mai multe efecte benefice asupra conditiei fizice a persoanei in cauza. Daca avem in vedere efectele benefice ale mersului pe jos pentru rezistenta inimii si a plaminilor, felul in care fiecare si le dezvolta depinde de nivelul initial al conditiei sale fizice. O persoana care este intr-o forma fizica proasta va avea un ritm incet de mers, in timp ce o persoana cu o conditie fizica excelenta va putea sa mearga mult mai repede sau mai mult, pentru a-si imbunatati conditia fizica actuala.
Pe linga efectele benefice pe care le are in comun cu celelalte activitati fizice, mersul pe jos mai are si cateva avantaje specifice, dupa cum urmeaza:

* oricine poate sa practice mersul pe jos. Nu aveti nevoie de antrenament pentru a va plimba. Probabil ca pentru a deveni o persona care practica mersul pe jos in mod constant, tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti mai repede, mai mult si sa efectuati plimbari din ce in ce mai dese.
* puteti sa alegeti aproape orice loc pentru a practica mersul pe jos. Pentru a gasi un loc de plimbare este necesar doar sa iesiti pe usa. Aproape orice loc, cum ar fi un trotuar, o starda, drum, poteca, parc, cimp, sau magazin universal poate fi un loc ideal de plimbare. Varietatea de posibilitati de practicare a acestei activitati face ca mersul pe jos sa fie considerat una dintre cele mai practice si placute actvitati fizice.
* puteti sa va plimbati oricind. Nu aveti nevoie de un partener sau o echipa pentru a va plimba, asa ca va puteti fixa propriul program. Vremea nu pune aceleasi piedici si probleme ca in cazul altor sporturi. De asemenea, mersul pe jos nu depinde de anotimp si poate fi practicat si la temperaturi extreme, care sunt impropii altor activitati.
* nu este o activitate costisitoare. Nu trebuie sa platim taxe pentru a fi membri unui anumit club sau pentru a merge intr-un loc special amenajat. Singurul echipament de care avem nevoie consta intr-o pereche de pantofi sau adidasi trainici si haine confortabile.

vineri, 25 iunie 2010

Cel mai benefic sport: in aer liber.

In timpul exercitiillor fizice necesarul de oxigen este crescut. Atunci cand conditiile o permit, fa sport in aer liber. Jocul cu mingea, mersul pe jos, excursiile montane, joggingul sau alte activitati in aer liber( inclusiv gradinarit, stringerea de gunoaie din paduri, plantare de copaci in zone aride). Soarele este foarte important, atit pentru sinteza de vitamina D cat si pentru efectul tonic pe care il are asupra sistemului nervos si hormonal, mai ales toamna tirziu, iarna si primavara. Pentru alergat alege o suprafata moale( pamant, iarba, suprafete speciale) si incaltaminte cu talpa moale, conceputa special pentru aceasta activitate. Evita alergatul pe beton sau asfalt in incaltaminte cu talpa dura pentru ca, mai ales daca ai niste kilograme in plus, iti va afecta articulatiile.
Poluarea din oras face ca alergatul pe trotuare sau zone intens circulate sa fie contraindicat: pentru ca volumul de aer "filtrat" de plamini este mai mare, vei fi expus la doze mari de poluanti.

miercuri, 23 iunie 2010

Un prim secret al fitness-lui: nu ingrasa !


De cele mai multe orioamenii sunt lipsiti de indrumare si nu inteleg ce se intimpla cu propriul lor corp, asa incat se pripesc si trag concluzii gresite, se alarmeaza si renunta la antrenamente exact cind incep sa apara primele rezultate. O mare parte din aceste persoane se pling ca se ingrasa, dupa ce au tinut o dieta si au facut antrenamente o perioada de timp. Pornind de la acest lucru as dori sa lamurim ce inseamna faptul de a te ingrasa.
Grasimea reprezinta o rezerva de energie, care se depune cu predilectie in anumite zone ale corpului precum abdomenul, soldurile si talia. Daca incepeti un program de exercitii fizice si nu mariti aportul amilentar, peste cel obisnuit, rezervele de energie se vor reduce, pina la un anumit nivel. Apoi organismul va crea un echilibru intre nivelul de efort si aportul de energie iar reducerea nivelului de grasime corporala va inceta. Pentru a pune din nou organismul in situatia de a "arde garsime", va trebui, fie sa sporiti solicitarea, fie sa ajustati dieta. Solutia ideala ar fi de fapt un compromis intre cele doua amintite mai inainte.
Asadar adoptind un program de exercitii, nu va veti ingrasa, decat daca il veti folosi drept scuza pentru a minca mai mult! Dar totusi, cum va puteti da seama, cu usurinta daca v-ati ingrasat sau nu ? Foarte simplu: daca pantalonii se "strimteaza" , in zona taliei, atunci e cazul sa dati alarma, pentru ca ati depus grasime si ceva nu merge bine. Daca in schimb simtiti ca aceeasi pantaloni "se largesc" in talie, dar "va tin" putin in zona coapselor, ori tricoul "a intrat la apa" la mineci, inseamna ca nu este vorba despre altceva decat ca tesutul muscular este in tonus.

joi, 10 iunie 2010

Sedentarismul, primul nostru dusman


Sedentarismul este starea in care societatea moderna ii tine pe cei mai multi dintre noi. Corpul nostru este facut sa se miste, sa mearga pe jos, sa caute mincare, sa stea la soare, sa care diferite lucruri si asa mai departe. Statul ore intregi pe scaun, cu trupul sufocate de haine, intr-o atmosfera slaba in oxigen, cu pauze prea mici pentru eliminarea toxinelor, cu privirea concentrata pe un obiect foarte apropiat gen monitor, la lumina lampilor fluorescente care transforma noaptea in zi si ziua in noapte inseamna un dezastru pentru sanatate.
Ce putem face pentru a putea contracara efectele sedentarismului?
In primul si primul rind la masa trebuie sa mincam o dieta slaba in carbohidrati, bogata in legume paroaspete, proteine de calitate(oua, viata, peste oceanic, iaurt) si grasimi sanatoase. Trebuie de evitat alimentele procesate, gen zahar, derivate din cereale. Deasemenea in pauzele dintre mese trebuie sa ai la indemina surse de alimente sanatoase. Ar fi indicat sa maninci portii mici, chiar daca maninaci de mai multe ori pe zi, pentru ca asta iti ofera flexibilitate si un control mai bun al apetitului.
La sala sau acasa trebuie sa lucrezi acele grupe care sunt afectate de statul pe scaun, gen muschii posturali, fese, picioare, spate inferior. Cele mai accesibile exercitii sunt extensiile, aplecarile, fandarile,kick backs, ridicari de bazin, pull over, fluturarui prin fata cu ganterele. Cele mai multe pot fi facute cu o simpla salteluta si o pereche de gantre reglabile. Exercitiile de respirtie si stretchingul completeaza antrenamentul muschilor. Bicicleta, aparatele epileptice, banda de alergat iti mentin sanatatea aparatului cardiovascular.
Nu in ultimul rind si ceea ce facem in aer liber este foaret important. Pe cat posibil trebuie sa alegem un parc mare, departe de traficul auto. Joggingul sau mersul pe bicicleta prin norul de gaze de esapament ne face mai mult rau decit bine. In weekend cel mai potrivit ar fi de mers la tara unde ai mai multe avantaje, respiri aer curat, poati face sport in aer liber si nu in ultmul rind ai parte de harana sanatoasa, produsa chiar de tine si pe care o poti lua cu tine inapoi acasa.
Sedentarismul deci trebuie combatut prin miscare, dar si prin dieta si modul de viata care iti completeaza job-ul. Dieta, timpul petrecut in aer liber si antrenamentele ocupa locuri de importanta egala in planul tau pentru sanatate.