căutare personalizată
Powered By Blogger

vineri, 25 iunie 2010

Cel mai benefic sport: in aer liber.

In timpul exercitiillor fizice necesarul de oxigen este crescut. Atunci cand conditiile o permit, fa sport in aer liber. Jocul cu mingea, mersul pe jos, excursiile montane, joggingul sau alte activitati in aer liber( inclusiv gradinarit, stringerea de gunoaie din paduri, plantare de copaci in zone aride). Soarele este foarte important, atit pentru sinteza de vitamina D cat si pentru efectul tonic pe care il are asupra sistemului nervos si hormonal, mai ales toamna tirziu, iarna si primavara. Pentru alergat alege o suprafata moale( pamant, iarba, suprafete speciale) si incaltaminte cu talpa moale, conceputa special pentru aceasta activitate. Evita alergatul pe beton sau asfalt in incaltaminte cu talpa dura pentru ca, mai ales daca ai niste kilograme in plus, iti va afecta articulatiile.
Poluarea din oras face ca alergatul pe trotuare sau zone intens circulate sa fie contraindicat: pentru ca volumul de aer "filtrat" de plamini este mai mare, vei fi expus la doze mari de poluanti.

miercuri, 23 iunie 2010

Un prim secret al fitness-lui: nu ingrasa !


De cele mai multe orioamenii sunt lipsiti de indrumare si nu inteleg ce se intimpla cu propriul lor corp, asa incat se pripesc si trag concluzii gresite, se alarmeaza si renunta la antrenamente exact cind incep sa apara primele rezultate. O mare parte din aceste persoane se pling ca se ingrasa, dupa ce au tinut o dieta si au facut antrenamente o perioada de timp. Pornind de la acest lucru as dori sa lamurim ce inseamna faptul de a te ingrasa.
Grasimea reprezinta o rezerva de energie, care se depune cu predilectie in anumite zone ale corpului precum abdomenul, soldurile si talia. Daca incepeti un program de exercitii fizice si nu mariti aportul amilentar, peste cel obisnuit, rezervele de energie se vor reduce, pina la un anumit nivel. Apoi organismul va crea un echilibru intre nivelul de efort si aportul de energie iar reducerea nivelului de grasime corporala va inceta. Pentru a pune din nou organismul in situatia de a "arde garsime", va trebui, fie sa sporiti solicitarea, fie sa ajustati dieta. Solutia ideala ar fi de fapt un compromis intre cele doua amintite mai inainte.
Asadar adoptind un program de exercitii, nu va veti ingrasa, decat daca il veti folosi drept scuza pentru a minca mai mult! Dar totusi, cum va puteti da seama, cu usurinta daca v-ati ingrasat sau nu ? Foarte simplu: daca pantalonii se "strimteaza" , in zona taliei, atunci e cazul sa dati alarma, pentru ca ati depus grasime si ceva nu merge bine. Daca in schimb simtiti ca aceeasi pantaloni "se largesc" in talie, dar "va tin" putin in zona coapselor, ori tricoul "a intrat la apa" la mineci, inseamna ca nu este vorba despre altceva decat ca tesutul muscular este in tonus.

joi, 10 iunie 2010

Sedentarismul, primul nostru dusman


Sedentarismul este starea in care societatea moderna ii tine pe cei mai multi dintre noi. Corpul nostru este facut sa se miste, sa mearga pe jos, sa caute mincare, sa stea la soare, sa care diferite lucruri si asa mai departe. Statul ore intregi pe scaun, cu trupul sufocate de haine, intr-o atmosfera slaba in oxigen, cu pauze prea mici pentru eliminarea toxinelor, cu privirea concentrata pe un obiect foarte apropiat gen monitor, la lumina lampilor fluorescente care transforma noaptea in zi si ziua in noapte inseamna un dezastru pentru sanatate.
Ce putem face pentru a putea contracara efectele sedentarismului?
In primul si primul rind la masa trebuie sa mincam o dieta slaba in carbohidrati, bogata in legume paroaspete, proteine de calitate(oua, viata, peste oceanic, iaurt) si grasimi sanatoase. Trebuie de evitat alimentele procesate, gen zahar, derivate din cereale. Deasemenea in pauzele dintre mese trebuie sa ai la indemina surse de alimente sanatoase. Ar fi indicat sa maninci portii mici, chiar daca maninaci de mai multe ori pe zi, pentru ca asta iti ofera flexibilitate si un control mai bun al apetitului.
La sala sau acasa trebuie sa lucrezi acele grupe care sunt afectate de statul pe scaun, gen muschii posturali, fese, picioare, spate inferior. Cele mai accesibile exercitii sunt extensiile, aplecarile, fandarile,kick backs, ridicari de bazin, pull over, fluturarui prin fata cu ganterele. Cele mai multe pot fi facute cu o simpla salteluta si o pereche de gantre reglabile. Exercitiile de respirtie si stretchingul completeaza antrenamentul muschilor. Bicicleta, aparatele epileptice, banda de alergat iti mentin sanatatea aparatului cardiovascular.
Nu in ultimul rind si ceea ce facem in aer liber este foaret important. Pe cat posibil trebuie sa alegem un parc mare, departe de traficul auto. Joggingul sau mersul pe bicicleta prin norul de gaze de esapament ne face mai mult rau decit bine. In weekend cel mai potrivit ar fi de mers la tara unde ai mai multe avantaje, respiri aer curat, poati face sport in aer liber si nu in ultmul rind ai parte de harana sanatoasa, produsa chiar de tine si pe care o poti lua cu tine inapoi acasa.
Sedentarismul deci trebuie combatut prin miscare, dar si prin dieta si modul de viata care iti completeaza job-ul. Dieta, timpul petrecut in aer liber si antrenamentele ocupa locuri de importanta egala in planul tau pentru sanatate.